Curiozitati despre Albina


Nicio alta insecta nu ajuta mai mult oamenii decat o face albina. De secole, apicultorii colecteaza miere produsa de albine, acest produs fiind considerat un adevarat leac al naturii impotriva mai multor tipuri de afectiuni, dar si un aliment delicios. Iata cateva lucruri despre albine pe care s-ar putea sa nu le cunosti:

  1. Albinele sunt existente pe Pamant din timpuri imemoriale. Acest lucru este demonstrat de istoria civilizatiei antice, printre altele, care adesea face referire la miere.
  2. Albinele sunt singurele insecte care au capacitatea de a produce alimente consumate de om.
  3. Mierea de albine este singurul tip de aliment care contine toate ingredientele necesare pentru sustinerea unei vieti. Consumul de miere asigura pentru organism apa, minerale si enzime. In plus, acest aliment miraculos ofera pinocembrin, un tip de antioxidant care ajuta la imbunatatirea functionarii creierului.
  4. Albinele au o pereche de ochi compusi si sase picioare, la fel ca si celelalte tipuri de insecte. Ochii sunt situati pe laturile opuse ale capului si sunt compusi din milioane de lentile mici. Albinele au, de asemenea, trei ochi simpli situati in partea superioara a capului lor, doua perechi de aripi, un stomac si o husa de nectar.
  5. Albinele au 170 de tipuri diferite de receptori de miros. Acesta este un numar mare comparativ cu alte insecte, cum sunt mustele de fructe care au doar 62 de tipuri de astfel de receptori. Abilitatile olfactive remarcabile ale albinelor le ajuta sa comunice mai bine intre ele si sa identifice rapid semnalele atunci cand urmaresc locatiile alimentare. Receptorii de miros sunt bine dezvoltati astfel incat albinele sa detecteze diferite tipuri de flori cu polen de la mare distanta.
  6. Sunetul bazait al albinelor provine de la bataile aripilor lor. O albina produce, in medie, 200 de batai de aripi pe secunda.
  7. O albina lucratoare produce pe toata durata vietii sale 1/12 lingurita de miere.
  8. Pentru fiecare calatorie de colectare a mierii, o albina trece pe la 50 – 100 de flori diferite.
  9. Creierul unei albine este de forma ovala si are marimea unei seminte de susan. Cu toate acestea, albina are capacitatea de a tine evidenta privind distanta parcursa, directia si eficienta cautarii hranei.