Curiozitati despre amfibieni


Amfibienii sunt animale care traiesc o parte a vietii in apa, respirand ca pestii, si o parte a vietii pe pamant, respirand ca cele mai multe dintre animalele terestre. Cele mai cunoscute animale care fac parte din categoria amfibienilor sunt broastele, salamandrele si tritonii. Cei mai multi dintre ei se nasc si traiesc o parte din viata in apa, iar apoi ies pe pamant. De asemenea, amfibienii sunt animale cu sange rece. Acest lucru nu inseamna ca ei sunt reci tot timpul. Amfibienii sunt reci atunci cand se afla intr-un mediu rece si sunt calzi atunci cand se afla in locuri calde. Toti amfibienii au cozi, cu exceptia broastelor.

Acum, iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre amfibieni:

Amfibienii pot respira si bea prin piele

Aceste animale au pielea foarte subtire, permeabila, care permite apei si aerului sa treaca prin ea. Datorita acestui fapt, pielea amfibienilor este in permanenta umeda. In cazul in care un amfibian se usuca prea mult, acesta incepe sa se sufoce literalmente. Unele specii de salamandre nu au plamani deloc si se bazeaza in intregime pe pielea lor pentru respiratie.

Broastele si broastele raioase sunt la fel

Nu exista nicio distinctie stiintifica intre broaste si raioase. Singura diferenta reala intre cele doua tipuri de amfibieni este aparenta exterioara (si anume aspectul pielii uscate si glandele asemanatoare negilor).

Salamandrele isi pot rupe cozile pentru a se feri de pradatori

O coada lunga poate fi o povara uriasa in jocul de supravietuire al anumitor animale. Salamandrele, insa, au abilitatea de a-si rupe in mod voluntar propria coada pentru a se feri de potentialii pradatori. Coada, cu toate acestea, creste din nou in doar cateva saptamani.

Amfibienii sunt supravietuitori incredibili

Amfibienii traiesc pe planeta de mai bine de 360 de milioane de ani, reusind sa supravietuiasca mai multor evenimente de extinctie ce au survenit de-a lungul timpului. Unele specii pot supravietui in zonele cu clima extrem de dura, in special broasca de lemn (Lithobates sylvaticus), care poate trai chiar si inghetand la propriu.

Salamandrele isi pot regenera membrele

Salamandrele sunt singurele vertebrate care sunt capabile sa isi regenereze complet membrele. Corpurile lor sunt in masura sa recreasca complet din punct de vedere osos si muscular, putand functiona absolut normal. Oamenii au studiat acest proces timp de zeci de ani, in speranta de a descoperi o tehnologie asemanatoare pentru oameni.