
Crocodilii sunt cele mai mari reptile de pe Pamant, acestia traind in regiunile tropicale din Africa, Asia, America si Australia. Ei sunt membri ai ordinului Crocodilia, care include, de asemenea, aligatorii, caimanii si garialii.
Exista 13 specii de crocodili, cu dimensiuni si forme diferite. Cel mai mic crocodil este crocodilul pitic, a carui lungime atinge 1,7 metri si a carui greutate poate ajunge la 7 kilograme. Cel mai mare crocodil este crocodilul de apa sarata; acesta poate ajunge circa 6 metri lungime si poate cantari chiar si 900 de kilograme.
Iata si alte curiozitati despre aceste reptile fascinante:
Crocodilii au 24 de dinti foarte ascutiti – dar ei niciodata nu mesteca hrana
In schimb, acesti dinti sunt folositi pentru a apuca si zdrobi prada. Crocodilii au, de fapt, o alta metoda prin care isi mesteca hrana. Ei inghit pietre, care intra in stomacul lor si piseaza hrana intre ele.
Crocodilii si aligatorii au guri foarte diferite
Uitandu-te in gura unui crocodil, intotdeauna vei avea posibilitatea de a observa al patrulea dinte de pe maxilarul inferior – chiar si atunci cand acesta este inchis. In comparatie, un aligator va avea intotdeauna o canelura vizibila in locul in care ar trebui sa existe acel dinte. In al doilea rand, dar mai putin evident, crocodilii au glande de sare in falcile lor, ceea ce inseamna ca ei pot ingera apa sarata si pot inota in ea. Aligatorii nu au aceste glande si, prin urmare, nu pot tolera apa sarata. In cele din urma, exista mai multe sanse sa dai de aligatori in zonele sub-tropicale decat de crocodili.
Crocodilii inoata folosindu-se de puterea cozii
De fapt, acesta este singurul lucru pe care il folosesc atunci cand se deplaseaza in apa. Ei pot atinge viteze de 40 de kilometri pe ora in apa cu ajutorul cozii. Totodata, crocodilii rezista sa stea in apa pana la 3 ore, desigur, tot prin puterea cozii lor. Cu toate acestea, coada nu mai este la fel de puternica atunci cand crocodilii se afla pe uscat.
Puii de crocodili pot face zgomote din interiorul oualor lor inainte de a iesi la lumina
Acesta este modul prin care puii isi atentioneaza mamele ca sunt gata sa eclozeze in mod corespunzator. Din interiorul invelisului de ou, care este adesea ingropat in nisip, puiul face zgomote mici, pe care mama este capabila sa le auda. Atunci, mama scoate ouale din nisip, puii ies la suprafata si apoi intra in rau, unde urmeaza sa se hraneasca cu insectele de apa.
99% din crocodili sunt mancati in primul lor an de viata
In timp ce pui de crocodili sunt, de obicei, mancati de pasari, alte reptile si chiar de unele specii mari de pesti, ei ajung sa fie consumati chiar si de catre oameni. Ouale de crocodili sunt, din pacate, considerate o delicatesa in unele tari, cum este China.