Curiozitati despre Delta Dunarii


Delta Dunarii nu numai ca este a doua delta ca marime de pe planeta, dar este, de asemenea, cea mai bine conservata delta de pe continentul european. Conform datelor inregistrate, aceasta delta s-a format in urma cu aproximativ 5000 de ani, pe locul a ceea ce a fost initial un golf la Marea Neagra.

In zilele noastre, Delta Dunarii este casa unui numar impresionant de specii de plante si animale, continand 25 de tipuri de ecosisteme, unele dintre ele fiind strict protejate. Delta Dunarii este, prin urmare, una dintre cele mai mari atractii turistice ale Romaniei, fiind considerata, pe buna dreptate, un adevarat spectacol viu al naturii.

Iata cateva curiozitati despre Delta Dunarii:

Biodiversitatea Deltei este apropiata de cea a Marelui Recif de Corali din Australia

Potrivit statisticilor ARBDD, pana in prezent s-au inregistrat peste 5000 de specii diferite de plante si animale in Delta Dunarii. Aceeasi sursa afirma ca este foarte probabil ca numarul de plante si animale din Delta sa fie chiar mai mare decat s-a putut constata pana in ziua de azi. Acesta este motivul pentru care biologii au ajuns la concluzia ca biodiversitatea din Delta Dunarii este aproape la fel de mare si uimitoare ca cea gasita in Marea Bariera de Corali din Australia.

Delta Dunarii este in continua crestere

Chiar daca geologii sustin ca Delta Dunarii a inceput sa se formeze cu multe mii de ani in urma, peisajul sau este in continua schimbare. Se estimeaza ca aproximativ 67 de milioane de tone de aluviuni isi fac drumul catre delta in fiecare an, fapt ce determina ca acest paradis uimitor sa tot creasca.

Este un paradis al ornitologilor

Delta Dunarii este casa a mai bine de 300 de specii de pasari rezidente si migratoare, in principal datorita pozitiei sale de interesctare a Ecuatorului cu Polul Nord. Majoritatea pasarilor pot fi cel mai bine observate in perioada cuprinsa intre aprilie si octombrie, cele mai interesante specii fiind gasca cu pieptul rosu, egreta mica, pelicanul Dalmatian, pelicanul alb, rata feruginoasa si cormoranul pitic.

Delta Dunarii este casa mai multor specii de pesti si animale pe cale de disparitie

In timp ce vanatoarea si pescuitul nu sunt complet interzise in Delta Dunarii, este important de remarcat faptul ca acestea sunt strict controlate. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca delta este unul dintre putinele locuri de pe Pamant care este casa mai multor specii de animale pe cale de disparitie, printre care se numara vidra, gasca cu pieptul rosu, diverse specii de pelicani, cormoranul pitic, nurca europeana, etc.

Mai mult de 50% din rezervatia biosferei este intacta

Delta Dunarii a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO in anul 1990, avand mai mult de jumatate din rezervatie intacta. Intreaga zona este impartita in regiuni in care turismul, pescuitul si vanatoarea sunt strict controlate. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care turistii nu trebuie sa se astepte aici la cazare de lux, ci mai degraba la cabane unde se pot bucura de o noapte de odihna buna si de o masa delicioasa gatita in stilul bucatariei locale, in principal din bucate de peste.