Curiozitati despre Europa


Europa, inima civilizatiei umane, are mii de locuri despre care merita sa scrii. Dar cine ar avea timp sa citeasca despre toate acestea? Iata, in cateva randuri, care sunt cele mai interesante lucruri legate de asa-numitul „Batran Continent”:

1.  Europa este casa celor mai vechi vulcani din lume, Etna si Vezuvius fiind cei mai cunoscuti.

Etna

2. Atat cea mai mare cat si cea mai mica tara din lume sunt europene: Rusia si Vaticanul.

3. Desi moartea este ceva trist, in unele culturi europene, cum ar fi in cea din Maramures, nordul Romaniei, exista o perspectiva diferita: Bine ati venit la Cimitirul Vesel de la Sapanta! Acest cimitir este renumit pentru pietrele sale funerare colorate cu picturi vesele ce descriu, intr-un mod original si poetic, persoanele care sunt ingropate acolo precum si scene din viata lor.

4. Statuia Libertatii a fost construita in Franta; celebrul simbol a fost proiectat de Frederic Bartholdi si a fost oferit cadou Statelor Unite ale Americii. Arhitectul francez Alexandre-Gustav Eiffel a fost responsabil pentru elementele structurale interne ale statuii.

5. Numele de „Europa” provine din vechea mitologie greaca. Europa a fost o printesa feniciana pe care Zeus a rapit-o si a dus-o in Creta.

6. Marea Mediterana a fost candva un desert. Cercetarile stiintifice recente releva ca aceasta mare frumoasa a fost, cu mult timp in urma, complet uscata.

7. Cel mai mare imperiu al lumii este, de asemenea, european. Imperiul Britanic, in zilele sale de glorie, acoperea un sfert din intreaga lume.

8. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch este un sat mare situat pe insula Anglesey din Tara Galilor si, dupa cum poti vedea, are cel mai lung nume din Europa, acesta fiind de asemenea, unul dintre cele mai lungi nume de locuri din intreaga lume. Numele satului este format din 58 de litere.

9. Perioada de migratie, care a marcat trecerea din Antichitate in Evul Mediu, a fost una dintre cele mai decisive perioade in modelarea culturii si civilizatiei noastre, desi este una dintre cel mai putin cunoscute perioade din istorie.

10. Istanbul este cel mai mare oras din Europa, cu o populatie de aproape 14 milioane de oameni. Este un oras transcontinental, in care stramtoarea Bosfor – una dintre cele mai aglomerate cai navigabile din lume – face legatura dintre partea europeana a Turciei, Rumelia, cu Anatolia, partea asiatica. Napoleon Bonaparte spunea candva „Daca Pamantul era un singur stat, Istanbul ar fi fost capitala”.

Istanbul noaptea