Curiozitati despre fluturi


Sunt incredibil de diversi. Exista in jur de 18 000 de specii de fluturi in intreaga lume. Considerati a fi florile zburatoare ale naturii, fluturii au fascinat oamenii inca din antichitate, cand grecii ii considerau oglinzile sufletelor oamenilor. Zboara din floare in floare si sug nectarul dulce printr-un tub atasat trupului lor. Aripile lor sunt acoperite cu mici solzi ce se suprapun, fiecare cu o culoare proprie, astfel incat atunci cand se suprapun, formeaza un desen realmente superb.

Sunt frumosi, nevinovati, blanzi, gratiosi si fermecatori. Dar fluturii sunt mai mult decat atat. Iata cateva curiozitati despre aceste creaturi uimitoare:

Aripile fluturilor sunt, de fapt, transparente

Cum este posibil? Noi stim ca fluturii sunt cele mai colorate si vibrante insecte de pe Pamant. Ei bine, in realitate, aripa unui fluture este formata din straturi de chitina, proteina care formeaza exoscheletonul unei insecte. Aceste straturi sunt atat de subtiri, incat se poate vedea prin ele. Mii de solzi minusculi acopera chitina transparenta, reflectand lumina in diferite culori. Odata ce fluturele inainteaza in varsta, solzii cad de pe aripi, lasand petele de transparenta ale straturilor de chitina expuse.

Fluturii se hranesc doar cu lichide

Fluturii adulti se pot hrani doar cu lichide, de obicei cu nectar. Aparatul bucal al fluturelui este prevazut cu o trompa ce ii permite doar sa bea, fara a putea mesteca solide. Trompa functioneaza ca un pai de baut si este localizata sub barbia fluturelui.

Fluturii obisnuiesc sa bea din baltile de noroi

Un fluture nu poate trai doar cu zahar; acesta are nevoie de minerale, de asemenea. Pentru a suplimenta dieta sa de nectar, fluturele soarbe ocazional din baltile de noroi, care sunt bogate in minerale si saruri. Acest comportament, numit persaj, apare mai des la fluturii de sex masculin, care au nevoie de aceste minerale pentru a le incorpora in sperma lor. Aceste substante nutritive sunt apoi transferate la femele in timpul de imperechere, contribuind la imbunatatirea viabilitatii oualor lor.

Fluturii nu pot zbura daca le este frig

Fluturii au nevoie de o temperatura corporala de circa 29 de grade Celsius pentru a putea zbura. Din moment ce acestea sunt animale cu sange rece, ele nu isi pot reglementa temperatura proprie a corpului. Temperatura aerului inconjurator are un mare impact asupra capacitatii lor de a functiona. In cazul in care temperatura aerului scade sub 12 grade Celsius, fluturii devin imobili.

Fluturii traiesc doar 2-4 saptamanii, de obicei

Odata ce se desprinde de crisalida sa si ajunge la maturitate, fluturele mai are doar cateva saptamani de trait. In acest timp, el isi concentreaza toata energia asupra a doua sarcini – alimentatie si imperechere.

Colorati, gingasi si fascinanti, fluturii sunt, cu siguranta, cele mai iubite insecte de pe Pamant.