Curiozitati despre furnici


Furnicile, aceste mici vietati pe care deseori le consideram o pacoste, sunt de fapt niste insecte destul de surprinzatoare. Exista mai mult de 10 000 de specii de furnici cunoscute pe tot globul, multe dintre ele fiind deseori subiectul mai multor filme documentare si emisiuni de televiziune.

Furnicile sunt creaturi cu adevarat fascinante. Nu crezi? Citeste randurile de mai jos:

  1. Au puteri supraomenesti. Sunt, pur si simplu, incredibil de puternice. Furnicile au capacitatea de a transporta intre 10 si 50 de ori greutatea corporala proprie. Furnica Tesatoare Asiatica, de exemplu, poate ridica o greutate de 100 de ori mai mare decat greutatea proprie.furnica-puternica
  2. Furnicile nu au plamani. Din cauza dimensiunilor lor mici, furnicile nu au suficient spatiu in corp incat sa gazduiasca un sistem respirator complex, cum este cel omenesc. In schimb, ele au propriile lor metode de respiratie care ajuta oxigenul sa ajunga la organele lor. Furnicile respira oxigen printr-o serie de gauri situate in partile laterale ale corpului lor, gauri ce sunt conectate printr-o retea de tuburi ce ajuta la distribuirea oxigenului la fiecare celula din corp.
  3. Furnicile nu au urechi. Spre deosebire de alti daunatori, cum sunt sobolanii, furnicile nu au urechi. Dar asta nu inseamna ca sunt surde. Furnicile folosesc vibratii pentru a auzi, pe care le pun in utilizare in special atunci cand cauta hrana.furnici-urechi
  4. Furnicile sunt buni fermieri. In afara de oameni, furnicile sunt singurele fiinte care cresc alte creaturi. La fel cum oamenii cresc vaci, oi, porci, pui si peste, in scopul de a obtine o sursa de hrana, furnicile fac acelasi lucru cu alte insecte. Afidele se numara printre speciile de insecte pe care le cresc furnicile pentru a se hrani.
  5. Furnicile pot inota. Ei bine, nu chiar toate furnicile pot inota; acest lucru depinde de specie. Nu au un stil exact de inot, dar furnicile au totusi capacitatea de a supravietui in apa, putand pluti pe perioade lungi de timp.
  6. Furnicile sunt la fel de vechi ca dinozaurii. Un studiu realizat de cei de la Universitatea Harvard a demonstrat ca furnicile exista din perioada cretacica, adica de mai bine de 130 de milioane de ani.