Curiozitati despre mamifere


Cei mai multi dintre noi stiu ca mamiferele sunt animale cu sange cald, caracterizate prin par pe corp si glande de sudoare. Multi s-ar putea sa stie, de asemenea, ca mamiferele nasc pui pe care ii alapteaza si nu depun oua, decat cu exceptia ornitorincului.

Iata, in randurile de mai jos, cateva lucruri interesante si mai putin cunoscute despre mamifere:

1.  Cele mai inalte si cele mai mari animale de uscat sunt mamifere: girafa este cel mai inalt mamifer, in timp de elefantul african este cel mai mare.

2. Desi elefantii cantaresc, de obicei, mai mult de 5 tone si au picioare enorme, ei isi raspandesc greutatea corporala pe picioare atat de bine incat abia lasa urme pe locurile pe care trec.

3. O balena gri de sex feminin din Pacific naste pui ce au o greutate medie de 1000 de kilograme, poate migra peste 16 000 de kilometri si poate produce 6 tone de lapte matern.

4. Eucaliptul este un ingredient cheie in picaturile de tuse. Un urs koala consuma atat de mult eucalipt, incat el emana o aroma asemanatoare cu picaturile de tuse atunci cand respira, miros ce pastreaza puricii la distanta.

5. Soricidele au atat de putina grasime corporala incat nu pot merge mai mult de cateva ore fara a manca. Daca sar peste o masa, soricidele pot chiar sa si moara.

6. Foca cu creasta trece de la copilarie la maturitate in doar patru zile. Aceasta este cea mai scurta copilarie a oricarui mamifer.

7. Liliecii pot trai 20-30 de ani, aceasta fiind o durata de viata destul de lunga si rara pentru un animal atat de mic.

8. Exista un motiv pentru care liliecii atarna cu susul in jos. Oasele picioarelor lor sunt prea subtiri si prea slabe pentru a putea sustine greutatea corpurilor lor.

9. Pielea unui urs polar este neagra, nu alba. Cu toate acestea, firele sale de par sunt lungi, incolore si goale la interior.

10. Toate mamiferele respira aer, chiar si mamiferele acvatice. Plamanii lor sunt mari si joaca un rol important in schimbul de oxigen si dioxid de carbon. Acesta este motivul pentru care delfinii si balenele ies des la suprafata apei.