Curiozitati despre Pamant


Planeta noastra, Pamant, s-a nascut acum cateva milioane de ani in urma. Inca de cand aceasta planeta a inceput sa se dezvolte, ea a surprins intreaga rasa umana. Indiferent de cat de mult ne dezvoltam din punct de vedere tehnologic, probabil ca nu vom putea niciodata concura sau reproduce acest organism natural.

Iata cateva fapte uimitoare despre Pamant descoperite pana acum de rasa umana:

Rotatia Pamantului se incetineste treptat

Aceasta decelerare se intampla aproape imperceptibil, cu aproximativ 17 milisecunde la o suta de ani, cu toate ca rata la care se produce nu este perfect uniforma. Acest lucru are ca efect prelungirea duratei zilelor noastre, dar se intampla atat de incet, incat ar fi nevoie de 140 de milioane de ani ca durata unei zile sa creasca la 25 de ore.

Pamantul are un camp magnetic extrem de puternic

Acest fenomen este cauzat de miezul de nichel-fier al planetei si de rotirea sa rapida. Campul magnetic protejeaza Pamantul de efectele vantului solar.

Exista doar un singur satelit natural al planetei Pamant

Luna este cel mai mare satelit al oricarei planete din sistemul nostru solar si singurul satelit natural al Pamantului.

Pamantul este singura planeta care nu poarta numele unui zeu

Celelalte sapte planete din sistemul nostru solar sunt toate numite dupa zei sau zeite romane. Inca din cele mai vechi timpuri se stia de existenta planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn, deoarece acesea erau vizibile cu ochiul liber. Ulterior insa, cu ajutorul avansarii tehnologiei in domeniul astronomiei, s-au descoperit, de asemenea, Uranus si Neptun.

Pamantul este planeta cea mai densa din Sistemul Solar

Acest lucru variaza in functie de partea planetei; de exemplu, miezul metalic este mai dens decat crusta. Densitatea medie a Pamantului este de aproximativ 5,52 grame pe centimetru cub.

Pamantul era considerat candva a fi centrul Universului

Din cauza miscarilor aparente ale Soarelui si ale planetelor in raport cu Pamantul, oamenii de stiinta din trecut credeau ca Pamantul are o pozitie constanta, in timp ce alte corpuri ceresti se misca in orbite circulare in jurul sau.