Curiozitati despre pasari


De la colibri cu pene in culori stralucitoare la sturzi zgomotosi, pasarile sunt printre cele mai frumoase si bizare creaturi de pe Pamant. Cu peste 9000 de specii, prietenii nostri inaripati locuiesc in aproape fiecare metru al planetei, facandu-si case de la intinderile inghetate ale Antarcticii pana in padurile tropical-umede din America de Sud. Iata, in randurile de mai jos, cateva lucruri uimitoare pe care s-ar putea sa nu le stii despre pasari:

Corbii sunt grozavi in a mima sunetele omenesti

In timp ce corbii ce traiesc in salbaticie sunt mai putin priceputi in a imita limbajul uman, cei din captivitate devin destul de vorbareti. Unii corbi sunt chiar mai buni decat papagalii cand vine vorba de a mima vorbirea umana, ca sa nu mai vorbim de sunetele motoarelor de masina sau de zgomotul produs atunci cand tragi apa la toaleta. In salbaticie, corbii pot mima sunetele produse de alte animale, ei folosindu-se de aceste abilitati atunci cand doresc sa prinda o prada sau cand vor sa se apere.

corbii

Strutii sunt animalele de uscat cu cei mai mari ochi

Ochii de strut sunt mai mari decat ochii oricarui alt animal care traieste pe uscat (desi acestia nu pot rivaliza cu ochii unora dintre creaturile masive care populeaza adancurile oceanelor). Cu o marime asemanatoare cu cea a unei mingi de biliard, ochiul unui strut este, de fapt, mai mare decat creierul lui.

struti-ochi

Bufnitele isi devoreaza intreaga prada

Atunci cand bufnitele prind animale mai mari, cum ar fi ratoni sau iepuri, ele rup prada in bucati si apoi o mananca. Dar, daca prada este de dimensiuni mai mici, cum este, de pilda, soarecul, bufnita o mananca dintr-o inghititura.

bufnita

Unele rate dorm cu un ochi deschisi

Cand dorm in grup, unele dintre rate isi pastreaza un ochi deschis, pentru paza. In timp ce celelalte rate dorm profund, cele cu un ochi deschis isi pastreaza o parte a creierului treaza, pentru a fi in alerta in cazul aparitiei animalelor de prada.

rata

In Grecia Antica, porumbeii livrau rezultatele Jocurilor Olimpice

Considerat a fi prima pasare domesticita, porumbelul a fost folosit timp de milenii pentru a trimite mesaje, inclusiv informatii militare importante sau rezultate ale Jocurilor Olimpice. Chiar si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, porumbeii au fost folositi pentru a transporta diferite mesaje.

porumbei

Calatoare, migratoare sau sedentare, domestice ori salbatice, picioroange, agatatoare, scurmatoare, de curte sau rapitoare, pasarile uimesc prin diversitate, obiceiuri si ritualuri.