Curiozitati despre planete


Dupa cum stiti, sistemul solar este format din 8 planete. Fiecare planeta are caracteristici unice. Astazi, va propunem 4 curiozitati interesante cu privire la acestea.

Jupiter este cea mai mare planeta din sistemul solar si cea mai importanta pentru siguranta Terrei

Jupiter are o mare masa gazoasa compusa in principal din hidrogen si heliu. Masa totala este de 1.899 x 1027 kg, aproximativ de 318 ori mai mare decat masa Pamantului si de 2,48 ori mai mare decat masa combinata a altor planete din sistemul solar. Gratie dimensiunii si atractiei gravitationale, Jupiter poate sa atraga pe propria orbita corpurile ceresti care se indreapta catre pamant, punandu-l in pericol.

Planeta Venus este mai fierbinte decat planeta Mercur

Cu toate ca Mercur este mai aproape de soare decat Venus, cea din urma este mai fierbinte. Motivul consta in faptul ca Venus are o atmosfera foarte densa, drept pentru care caldura data de razele soarelui este pastrata, fiind creat un efect similar celui de sera. Mai mult decat atat, in aceasta atmosfera exista dioxid de carbon si acid sulfuric in cantitati mari, ceea ce favorizeaza incalzirea.

Vanturile de pe Neptun pot ajunge la 2100 km/h

Oamenii de stiinta nu au gasit inca un raspuns care sa explice de ce sunt atat de puternice vanturile de pe Neptun, desi cea mai probabila ipoteza consta in trasaturile caracteristice ale atmosferei neptuniene combinate cu temperaturi scazute.

Nu doar planeta Saturn este inconjurata de inele

Inelele formate din gheata, pietre si alte particule de dimensiuni reduse care inconjoara planeta Saturn, sunt prezente si in cazul planetelor Jupiter si Neptun, insa sunt imposibil de vazut de pe pamant. De asemenea, planeta Uran este inconjurata de inele.

Prima planeta descoperita cu ajutorul telescopului a fost Uranus

Desi observata inca din 1690 de catre John Flamsteed, Uranus a fost considerata o stea obisnuita pana in 1781 cand William Herschel a descoperit-o cu ajutorul telescopului personal.