Curiozitati despre Soare


De-a lungul istoriei umane, Soarele a fost indelung studiat, venerat si chiar temut. Si pe buna dreptate. Soarele ofera energie, un ingredient vital pentru majoritatea vietii de pe Pamant. Daca nu exista energia furnizata prin lumina soarelui, vegetatia nu mai poate creste, iar animalele fara vegetatie nu pot sa traiasca. Iata mai multe informatii interesante despre Soare:

  1. Soarele reprezinta 99,86% din masa totala din sistemul solar. Are o masa de aproximativ 330 000 de ori mai mare decat a Pamantului, care este compusa in cea mai mare parte din hidrogen. Un alt element remarcabil care intra in masa Soarelui este heliul.
  2. Aria Soarelui este de 11 990 de ori mai mare decat a Pamantului.soare-suprafata-mare
  3. Intr-o zi, Soarele va consuma Pamantul. Soarele va continua sa arda timp de circa 130 de milioane de ani. In acest timp, el se va extinde la o asemenea dimensiune incat va inghiti Mercur, Venus si Pamant. Atunci cand ajunge la acest punct, Soarele va deveni o stea rosie gigantica.
  4. Energia creata de miezul Soarelui este fuziunea nucleara. Aceasta cantitate uriasa de energie este produsa atunci cand patru nuclee de hidrogen sunt combinate intr-un nucleu de heliu.
  5. Soarele este o sfera aproape perfecta. Avand in vedere marimea absoluta a Soarelui, exista o diferenta de doar 10 kilometri intre diametrele sale polare si ecuatoriale. Soarsoare-formaele este lucrul cel mai apropiat de sfera perfecta observat vreodata in natura.
  6. Soarele se deplaseaza cu 220 de kilometri pe secunda. Se afla la 24 000 – 26 000 de ani lumina de centrul galactic si are nevoie de aproximativ 225 – 250 de milioane de ani pentru a finaliza o orbita din centrul Caii Lactee.
  7. Temperatura din interiorul Soarelui poate ajunge la 15 milioane de grade Celsius. Energia este generata prin fuziunea nucleara in miezul Soarelui – acest lucru se intampla atunci cand hidrogenul se transforma in heliu.
  8. Soarele genereaza vanturi solare. Acestea sunt emanatii de plasma (un amestec de particule neutre, ioni pozitivi si electroni) care isi au originea in stratul Soarelui cunoscut sub numele de “coroana”, si se pot deplasa prin sistemul solar cu pana la 450 de kilometri pe secunda.
  9. Aurora Boreala si Aurora Australa sunt cauzate de interactiunea dintre vanturile solare cu atmosfera terestra.aurora-boreala