Curiozitati despre toamna


Denumita de Keats „Sezonul cetii, inrodirii si melancoliei”, toamna este un sezon faimos pentru timpul sau de recoltare, pentru caderea frunzelor, pentru scaderea temperaturilor si pentru cresterea noptilor. Acestea sunt insa fapte cunoscute de toata lumea. Iata, in randurile de mai jos, cateva curiozitati despre cel care este considerat a fi cel mai romantic timp al anului:

In sezonul de toamna, veveritele devin mai destepte

In aceasta perioada, veveritele isi ingroapa nuci si seminte in diferite locuri, ca provizii de urgenta pentru sezonul de iarna. Oamenii de stiinta au descoperit ca, in timpul toamnei, dimensiunea hipocampului (componenta creierului cu rol in memoria si emotiile individului) veveritelor gospodine creste cu 15% fata de restul anului.

Oamenii care s-au nascut in timpul toamnei sunt studenti mai buni decat oamenii nascuti in celelalte anotimpuri

Cercetatorii de la Departamentul Britanic de Educatie au constatat ca oamenii nascuti in lunile septembrie – decembrie sunt mai susceptibili sa exceleze la scoala decat cei nascuti in alte perioade ale anului.

Conform statisticilor, cei nascuti in timpul toamnei traiesc mai mult

Copiii nascuti intre septembrie si noiembrie nu numai ca sunt mai buni elevi, dar au, de asemenea, sanse sa traiasca mai mult decat copiii nascuti in alte momente ale anului, potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiinta de la Universitatea din Chicago. O teorie sugereaza ca expunerea la infectiile sezoniere (mai ales vara) devreme in viata poate avea un efect de lunga durata asupra sanatatii.

Frunzele colorate ale copacilor sunt, de fapt, prezente pe tot parcursul anului

Superbele nuante rosii, portocalii, aramii si aurii exista, de fapt, pe tot parcursul anului, chiar sub suprafata frunzelor. Lumina soarelui ajuta celulele plantelor sa produca mai multa clorofila, care ofera aceasta nuanta de verde viu pe care o recunoastem pe frunze in timpul lunilor calde. In lunile de toamna, cand lumina soarelui scade, clorofila este mai putin prezenta, lasand la iveala nuantele rosii, galbene si portocalii ale frunzelor.

Aurora boreala este mai probabil sa apara in aceasta perioada a anului

Iti plac fenomenele mistice si colorate? Atunci, cu siguranta, vei fi hipnotizat de aurora boreala. Cunoscuta, de asemenea, sub numele de Luminile Nordului, aceasta furtuna geomagnetica apare atunci cand particulele solare incarcate patrund in atmosfera noastra si se ciocnesc de particulele gazoase din cer. Datorita faptului ca, in timpul toamnei, noptile sunt mai lungi si mai clare, acest spectacol fulminant de lumini este mult mai probabil sa fie vizibil decat in lunile de vara.