Obiective turistice Atena


Atena este un oras fermecator, intins intre sapte dealuri si inconjurat de munti remarcabili. Locuita de mai bine de 3000 de ani, Atena este cunoscuta ca leaganul civilizatiei occidentale si locul de nastere al democratiei. Constand intr-un centru mare, un district urban si o zona metropolitana, Atena prezinta un amestec confuz de caracteristici istorice si moderne.

Iata care sunt cele mai de seama obiective turistice ale capitalei Greciei:

Parthenon, Acropole

Parthenonul este situat pe Acropole, un deal cu incarcatura istorica, cu vedere la Atena. Templul a fost construit in onoarea zeitei Athena Parthenos, protectoarea orasului, pentru a-i multumi ca a protejat orasul in timpul razboaielor persane. Initial proiectat de celebrul sculptor Fidias, Parthenonul obisnuia sa gazduiasca tot felul de comori, insa atractia sa principala este, in ziua de azi, o statuie uriasa a Atenei, care a fost facuta din fildes de elefant si din aur. Parthenonul dateaza din 447 i. Hr. si a fost construit peste un alt templu, care este adesea mentionat ca pre-Parthenonul.

Plaka

Una dintre cele mai populare atractii turistice din Atena este districtul Plaka, care se afla sub Acropole si se extinde pana in Syntagma. Districtul este aproape ca o insula in oras si le ofera turistilor modalitatea perfecta de a experimenta cultura greaca autentica. Zona este destul de intima si se mandreste cu un peisaj adevarat unic, conturat de multe cafenele, copaci batrani si alei din piatra. De-a lungul strazii Kydathineon, vizitatorii au ocazia de a vizita Muzeul Evreiesc, Muzeul Folcloric si Taverna Saita, unde se serveste traditionalul bakalairo si alte tipuri de carne la gratar.

Templul Zeului Olimp

Cunoscut ca cel mai mare templu din Grecia, masivul templu antic a necesitat cateva secole pentru a fi finalizat. Constructia a fost inceputa in 515 i. Hr. prin ordinul lui Pisistrate, dar munca a fost intrerupta, urmand sa fie finalizata in 132 i. Hr., in timpul imparatului Hadrian, cand a fost dedicata Zeului Olympios. Templul este, in prezent, mai mult un memento al istoriei grecesti, deoarece numai 15 din cele 104 coloane uriase mai sunt ramase in picioare.

Muzeul National de Arheologie

Pentru vizitatorii care iubesc expozitiile de arta, nu exista niciun loc mai bun de vizitat in Grecia decat Muzeul National de Arheologie. Multiplele colectii ale muzeului prezinta exponate ce dateaza din epoca neolitica pana in era contemporana. Colectia cuprinde vaze mici, unelte de lucru, vase de lut, vechile sculpturi egiptene Kouroi si multe alte artefacte de mare interes istoric.

Gradina Nationala

In inima Atenei, Gradina Nationala ofera o oaza verde pentru cei care doresc sa se bucure de o dupa-amiaza relaxanta si insorita. Denumita in trecut Gradina Regala, Gradina Nationala din Atena cuprinde circa 7000 de specii de copaci, cele mai multe fiind vesnic verzi. Gradina se afla intre Piata Syntagma si Stadionul Kallimarmaro, accesul facandu-se de pe strada Leoforos Amalias.