Obiective turistice Bistrita


Orasul Bistrita este resedinta judetului Bistrita Nasaud, un judet situat in nordul Romaniei, ce are ca vecine judetele Cluj, Mures, Maramures si Suceava. Gasindu-se aproape de Muntii Rodnei, Muntii Calimani si Muntii Bargaului, Bistrita se mandreste cu o sumedenie de atractii naturale, chiar daca orasul are multe de oferit si din punct de vedere cultural si istoric. Daca planuiesti o calatorie in acest oras din inima Transilvaniei, iata 5 obiective turistice pe care sa le bifezi:

Turnul Dogarilor

Cu scopul de a apara orasul, turnurile construite in stil gotic militar au fost doborate in anul 1863, din ordinul dat de Curtea Imperiala de la Viena. Cu toate acestea, nu toate cele 18 turnuri au fost demolate; a mai rezistat in picioare unul, Turnul Dogarilor.

Pozitionat in centrul Bistritei, aproape de Biserica Evanghelica, un alt obiectiv turistic de mare interes al orasului, acest turn inalt de 25 de metri este astazi o atractie turistica majora a orasului, remarcandu-se atat prin exteriorul sau din piatra, cat si prin cele trei nivele ce pot fi vizitate in interior.

Sugalete

Una dintre cele mai impresionante constructii din tara realizate in stil renascentist, Sugalete este o alta atractie turistica majora a municipiului Bistrita. Acesta este, de fapt, un complex de 13 cladiri ridicate in secolele XV-XVI, toate in stil renascentist cu accente gotice.

Construite initial pentru comert, cladirile lipite unele de altele pot fi astazi vizitate, ele impresionant in special prin intrarea lor arcuita, sprijinita pe 21 de pilastri masivi.

Lacul Colibita

Cel mai intins lac antropic din judet, Lacul Colibita a cunoscut o crestere masiva in popularitate in ultimii ani, zona din jurul sau dezvoltandu-se intens. Malurile lacului sunt pline de cabane si case de vacanta, iar lacul este folosit in scopuri de agrement si sporturi de apa. In plus, peisajul din jur este realmente spectaculos!

Casa Memoriala George Cosbuc

La doar cativa kilometri de Bistrita, satul Cosbuc gazduieste, din anul 1840, casa marelui George Cosbuc, care a fost ridicata chiar de tatal poetului. Micul muzeu prezinta cateva obiecte care au fost folosite de poet pe durata vietii sale, inclusiv pupitrul si scaunul la care el studia si lucra, diferite manuscrise, un leagan si, desigur, mai multe editii ale albumelor sale de poezii.

Casa Memoriala Liviu Rebreanu

Satul Prislop din Bistrita Nasaud este celebru pentru faptul ca gazduieste casa ce il comemoreaza pe unul dintre cei mai mari scriitori romani ai tuturor timpurilor, Liviu Rebreanu. Casa este construita in stil taranesc si contine trei camere in care se gasesc diferite lucruri ce apartineau scriitorului si familiei Rebreanu, cum ar fi: manuscrise, materiale didactice, fotografii, editii mai vechi si mai noi ale cartilor scrise de el, mobilier de epoca si diverse amintiri pe care le-a acumulat Liviu Rebreanu de-a lungul vietii sale. Desi scriitorul a locuit in aceasta casa doar un an de zile, cladirea reflecta destul de bine viata pe care el a trait-o.