Obiective turistice Oradea


Datorita asezarii sale geografice in apropiere de granita cu Ungaria, municipiul Oradea este un nod esential in turismul local, national si international. Mai mult decat atat, Oradea este situata la doar 12 kilometri distanta de faimoasele Bai Termale Felix, care au cunoscut o dezvoltare majora in ultimii ani datorita finantarilor europene. De asemenea, resedinta judetului Bihor este inconjurata de mai multe atractii turistice, printre care se numara statiunea Stana de Vale, falnicii Munti Apuseni cu ale sale chei si pesteri impresionante, numeroase sate traditionale cu case ce si-au conservat arhitectura taraneasca fermecatoare, precum si alte obiective turistice de factura naturala.

Un turist care vine pentru prima data in Oradea ar trebui sa viziteze urmatoarele:

Palatul Episcopal Romano-Catolic

La o scurta distanta de gara Oradea se intrezareste cea mai impresionanta cladire a orasului, Palatul Episcopal Romano-Catolic, care isi surprinde vizitatorii cu numeroasele sale camere si ferestre (palatul are 100 de camere si 282 ferestre). Cladirea se afla in apropiere de o alta atractie turistica din Oradea, Basilica Romano-Catolica, si are o arhitectura in stil baroc, proiectata de faimosul arhitect de origine austriaca Franz Anton Hillebrant.

Primaria

Ridicata intre 1902 si 1903, Primaria orasului Oradea se afla in locul in care se gasea inainte de secolul XX cladirea Episcopiei Romano-Catolice. Proiectul acestui edificiu monumental a fost condus de Rimanóczy Kálmán, care a reusit sa imbine stilul neoclasic cu stilul baroc intr-un mod surprinzator.

Latura primariei cea mai apropiata de raul Cris detine turnul cu ceas, ce se ridica falnic deasupra orasului, la o inaltime de 50 de metri. Ceasul, desi este mai vechi de 100 de ani, functioneaza perfect chiar si in ziua de azi.

Palatul Episcopal Greco-Catolic

Incarcata de evenimente zbuciumate, noua cladire a Palatului Episcopal Greco-Catolic, construita in stil renascentist cu nuante rococo si baroc, este una dintre cele mai frumoase atractii turistice ale orasului Oradea.

Ridicat in 1903 de acelasi arhitect care a pus la baza proiectul primariei, Rimanóczy Kálmán, palatul are o istorie plina de intamplari deosebite. In 1948, cladirea a fost sechestrata si transformata intr-o scoala populara. In anii urmatori, cladirea a gazduit si Biblioteca Judeteana. Ulterior, insa, Biserica Greco-Catolica si-a recastigat dreptul de a intra in posesia acestui palat atat de ravnit.

Casa Deutsch

Construita la inceputul anilor 1900 sub indrumarea arhitectului Sztarill Ferenc, aceasta casa iese din tiparul arhitectural obisnuit al orasului. Fatada impresioneaza prin decorul sau cu motive populare si florale, in timp ce partea de sus a etajului surprinde prin marginile sale indoite, ce amintesc oarecum de stilul marelui arhitect catalan Gaudi.

Muzeul Ady

Situat in parcul Traian, acest mic muzeu a fost infiintat in vechiul local Mülleráj, in anul 1957, in memoria poetului maghiar Ady Endre.

Muzeul poate fi vizitat de marti pana duminica si are informatii disponibile atat in limba romana cat si in limba maghiara.