Obiective turistice Piatra-Neamt


Cu o frumusete ce o intrece chiar si pe cea a Iasiului, Piatra Neamt, resedinta judetului Neamt, este renumita pentru splendorile sale arhitectonice si naturale, capatand astfel porecla de “Perla a Moldovei”. Este una dintre cele mai vechi asezari urbane din regiunea Moldovei, cu o vechime mai mare de 2000 de ani, si are o istorie bogata in evenimente deosebite ce i-au marcat traseul pe care l-a parcurs pana in ziua de azi. Perla Moldovei ii impresioneaza pe toti vizitatorii ce ii calca teritoriul, in special cu urmatoarele obiective turistice:

Curtea Domneasca

curtea-domneasca

Fermecatoarea ctitorie a domnitorului Stefan cel Mare se gaseste in centrul orasului si gazduieste mai multe atractii turistice, inclusiv Turnul Clopotnita si Biserica Sfantul Ioan Botezatorul. De fapt, in jurul platoului pe care se gaseste Curtea Domneasca s-a dezvoltat Piatra Neamt in forma actuala, incepand cu anii 1460.

Turnul Clopotnita (Turnul lui Stefan cel Mare)

turnul-clopotnita-piatra-neamt

Construit in anul 1499, imediat dupa ce a fost zidita Biserica Sfantul Ioan Botezatorul, Turnul Clopotnita este inclus in complexul arhitectural medieval Curtea Domneasca. Turnul poate fi urcat printr-o scara metalica ce duce pana in Camera Clopotelor.

Muzeul de Arta (situat tot in Curtea Domneasca)

muzeul-de-arta-piatra-neamt

S-a infiintat datorita donatiilor, achizitiilor si transferurilor de la Muzeul Arheologic Regional, in anul 1960. Muzeul are expuse mai multe colectii de arta deosebite, ce includ piese de pictura, sculptura, grafica si tapiserie semnate de artisti renumiti pe plan national: Corneliu Baba, Nicolae Tonitza, Ion Tuculescu, Lascar Vorel, etc.

Casa Memoriala Calistrat Hogas

casa-memoriala-calistrat-hogas

Piatra Neamt gazduieste casa memoriala a lui Calistrat Hogas, acesta fiind, de fapt, unicul muzeu din Romania dedicat memorarii acestui mare scriitor si om de cultura. Ridicata in anul 1885, aceasta casa chiar a fost locuita cativa ani de faimosul scriitor, iar astazi face parte din Patrimoniul Cultural National, datorita arhitecturii sale remarcabile.

Cercul Gospodinelor

cercul-gospodinelor-piatra-neamt

Un punct situat la inaltime, accesibil cu masina prin drum pavat, ofera o vedere de ansamblu asupra orasului, atat ziua cat si noaptea. Nu trebuie ratat.

Telegondola

telegondola-piatra-neamt

Urcati cu telegondola pentru a avea o vedere de ansamblu asupra orasului. De sus veti putea vedea valea Bistritei si Muntele Ceahlau (daca este senin).

Cetatea dacica Petrodava

Situata pe muntele Batca Doamnei, undeva prin zona sud-vestica a Pietrei Neamt, cocotata pe un deal la o inaltime de 457 metri, aceasta cetate ce dateaza de pe vremea dacilor este considerata a fi cel mai vechi obiectiv istoric din oras. Se spune ca Cetatea Petrodava, alaturi de alte fortificatii din regiunea apropiata, cum ar fi cetatea de pe dealul Cozla si fortareata Calu din Piatra Soimului, a jucat un rol important in apararea Vaii Bistritei.

cetatea-dacica-petrodava