Obiective turistice Timisoara


Timisoara, asa-numitul „Oras de pe Bega” sau „Mica Viena”, este un oras boem situat in vestul Romaniei, mandrindu-se cu cladiri si palate cufundate in istorie, cu gradini si parcuri colorate cu fel si fel de plante ademenitoare si cu poduri ce se unduiesc romantic spre apusuri nostalgice.

Este unul dintre orasele romanesti cu cele mai bogate patrimonii culturale si arhitecturale. In plus, este unul dintre cele mai mari centre universitare din tara, atragand anual mii si mii de studenti din toate colturile tarii si nu numai.

Fiecare roman ar trebui sa viziteze Timisoara cel putin o data in viata. Fascinant, melancolic si cu atmosfera occidentala, acest oras ne incanta cu o sumedenie de obiective turistice, printre care se remarca urmatoarele:

Castelul Huniade

Gazduind Muzeul Banatului, Castelul Huniade este unul dintre principalele obiective turistice ale judetului Timis, fiind atat monument istoric cat si un loc plin de cultura, acesta mandrindu-se cu trei expozitii muzeale, din trei sectii diferite: Stiintele Naturii, Arheologie si Istorie.

Parcul Central

In apropiere de Catedrala Mitropolitana, Parcul Central din Timisoara are in spate o istorie bogata. Pe taramul lui, in secolul al XVII-lea, exista un cimitir militar ce avea sa fie inchis in 1770. Dupa un secol, din comanda data de generalul Anton Scudier, locul s-a transformat intr-o promenada, osemintele urmand sa fie mutate in Calea Lipovei, unde exista Cimitirul Eroilor. In prezent, locul de promenada s-a dezvoltat intr-un parc vast si impresionant, care gazduieste mai multe monumente istorice, statui ale diferitelor personalitati si cateva fantani arteziene.

Centrul Istoric

Este unul dintre cel mai bine conservate centre vechi din Romania, bucurandu-se de un patrimoniu cultural extrem de vast, care include: Sinagoga din Cetate, care impresioneaza prin arhitectura sa deosebita, Statuia Fecioarei Maria si a Sfantului Nepomuk, gasite in mijlocul Pietei Libertatii, Palatul Baroc, care gazduieste Muzeul de Arta, precum si Domul Romano-Catolic, Casa Bruck si Monumentul Sfintei Treimi.

Bastionul Maria Theresia

Situata in centrul Timisoarei, in apropiere de Hotelul Continental si de Fantana Punctelor Cardinale, acest monument istoric construit in stil baroc este celebru prin faptul ca este cea mai intinsa bucata de zid pastrata din ceea ce era candva vechea cetate a acestui oras. In trecut un zid important de aparare a Timisoarei, astazi, Bastionul Maria Theresia este folosit ca loc de gazduire a mai multor magazine, restaurante si muzee.

Fabrica de Bere

Cine nu a auzit de berea Timisoreana? Ei bine, in capitala Banatului ai ocazia de a intra in incinta fabricii in care se prepara aceasta bere delicioasa. Deschisa in 1718, aceasta este prima fabrica de bere din tara, astazi avand cateva incaperi deschise turistilor, in care sunt prezentate diferite utilaje si instalatii tehnologice prin care se fabrica berea, precum si o sala de proiectii in care se prezinta istoria acestui loc.